‘De wereld van kunstenaar Pyke Koch’

Pyke Koch. (1901-1990), Zelfportret met zwarte band.
Pyke Koch. (1901-1990), Zelfportret met zwarte band.
Foto: Bijzondere Locaties Groningen

Kunsthistorica Carolien ten Bruggencate geeft woensdag 21 februari een Kunst in Zicht-lezing over kunstenaar Pyke Koch in de Remonstrantse kerk in Groningen.

In het Centraal Museum in Utrecht is een tentoonstelling gewijd aan Pyke Koch (1901-1991), een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het neo- of magisch realisme in Nederland. Met Mercedes de Barcelona (1930), Bertha van Antwerpen (1931) en De schiettent (1931) vestigde Koch zijn naam als kunstenaar die met een perfecte techniek een heel eigen voorstellingswereld wist te creëren.

Pyke Koch

Pyke Koch leek door zijn voorkomen meer een aristocraat dan een artiest. Hij veroverde rond 1930 schijnbaar uit het niets de kunstwereld. Koch haalde zijn inspiratie uit de Duitse cinema, achterbuurtscènes en kermistaferelen. Van verlopen prostituees maakte hij godinnen uit de goot. Hun verval zichtbaar, maar niet minder trots. Zijn portretten zijn indringend, dubbelzinnig en soms hard. De toeschouwer mag gissen naar Freudiaanse symboliek en de sekse van Kochs helden. Zijn zij vrouwen, mannen of travestieten?

Net als Willink streefde Koch technische perfectie na. In Italië bestudeerde hij Renaissancekunstenaars zoals Piero della Francesca.

Carolien ten Bruggencate

Deze lezing wordt gegeven door kunsthistorica Carolien ten Bruggencate. Zij is gespecialiseerd in de beeldende kunst van de negentiende en twintigste eeuw. Ten Bruggencate is verbonden aan Museum de Fundatie in Zwolle/Wijhe en aan Museum MORE in Gorssel. Het laatste museum bezit veel werk van Pyke Koch.

Kunst In Zicht

Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen.

De tijd is van 19.30 uur – 21.30 uur.

Entree: € 12,50 Aanmelden voor deze lezing: [email protected] of telefonisch: 050-318 8651.

Locatie

Remonstrantse kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen