Kunst in Zichtlezing: ‘Nineveh – hoofdstad van een wereldrijk

Akkadisch koningsportret.
Akkadisch koningsportret.
Foto: Bijzondere Locaties Groningen

Een Kunst in Zicht-lezing over de stad Nineveh vindt woensdag 14 februari plaats in de Remonstrantse kerk in Groningen. De stad lag vroeger aan de oostelijke oever van de Tigris, in de huidige stad Mosul.

Grootste stad ter wereld

Nineveh, 2700 jaar geleden de grootste stad ter wereld, herrijst in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. De samensteller van de tentoonstelling, Lucas Petit, neemt de aanwezigen tijdens deze Kunst in Zicht-lezing mee naar de bloeitijd van de Nieuw-Assyrische hoofdstad in Noord-Irak, rond 700 voor Christus. In het museum zijn tot en met 25 maart meer dan 250 objecten uit binnen- en buitenlandse musea te zien (zoals het British Museum en het Louvre), waaronder reliëfs, beelden, kleitabletten en rolzegels. Bijzonder zijn de grote reliëfs uit de stadspaleizen en de reconstructie van een zaal uit het paleis van koning Sennacherib.

Lucas Petit

Deze lezing wordt gegeven door Lucas Petit. Hij studeerde Palestijnse Archeologie aan de Universiteit Leiden. Na zijn afstuderen in 1997 was hij betrokken bij verschillende archeologische projecten, onder meer in Syrië, Jordanië en Palestina. Sinds 2010 is hij aan het Rijksmuseum van Oudheden verbonden als conservator collectie Nabije Oosten. Petit is samensteller van de tentoonstelling over Nineveh.

Kunst In Zicht

Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen.

De lezing is van 19.30 uur tot 21.30 uur.

Entree: € 12,50. Aanmelden voor deze lezing: [email protected] of telefonisch: 050-318 8651.

Locatie

Remonstrantse kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen