Noorderlicht Fotomanifestatie 2017 in de Der Aa-kerk in Groningen

'Liquid Gravity'
'Liquid Gravity'
Foto: © Michael Najjar

In de Der Aa-kerk in Groningen vindt de vierentwintigste editie van de Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie van zondag 22 oktober tot en met zondag 26 november. Deze editie onder de noemer van ‘NUCLEUS – de verbeelding van wetenschap’, gaat over wetenschap en de verbeelding ervan door fotografen en kunstenaars.

De Der Aa-kerk is de hoofdlocatie van deze fotomanifestatie. Er is ook werk te zien in de Noorderlicht Fotogalerie en bij CBK Groningen, De Faun en NP. Buiten de stad is ‘NUCLEUS’ te zien in Museum De Buitenplaats in Eelde (tot en met 3 december) en KINK in Assen.

NUCLEUS

De tentoonstelling staat in het teken van de menselijke drang om de wereld om ons heen te willen begrijpen en beheersen.

NUCLEUS (‘de kern’) gaat over ontdekking en vooruitgang. Kunstenaars stellen zichzelf vaak dezelfde vragen als wetenschappers en hebben veel van dezelfde uitgangspunten: originaliteit, creativiteit en een open geest.

In NUCLEUS gaan beide disciplines de dialoog aan met elkaar. In het festival is de wetenschap zowel onderwerp als inspiratiebron.

Jos Jansen en Ben Feringa

Een opvallend onderdeel van NUCLEUS is de samenwerking tussen fotograaf Jos Jansen en prof. dr. Ben Feringa, hoogleraar organische chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij wordt gezien als een van de meest creatieve chemici ter wereld.

In samenwerking met de RUG heeft Noorderlicht Jansen uitgenodigd om de essentie vast te leggen van het werk van Ben Feringa, die in 2016 de Nobelprijs voor de Scheikunde ontving. De serie die hieruit ontstaat, wordt in de Der Aa-kerk getoond.

Noorderlicht Fotofestival 2017

Noorderlicht staat sinds 1990 bekend om haar jaarlijkse fotomanifestatie, afwisselend in de provincies Groningen en Friesland, haar permanente Fotogalerie in het hart van Groningen en de veelvormige projecten die zij daarnaast organiseert. Noorderlicht onderscheidt zich met betrokken narratieve fotografie op het grensvlak van kunst en documentaire.

De fotomanifestatie is te bezichting in de Der Aa-kerk van woensdag tot en met zondag van 11.00 uur tot 18.00 uur.

Locatie

Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen

Kijk voor meer informatie op de website van Noorderlicht: www.noorderlicht.com

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen