Lezingenserie ‘Stof’, over textiel in de hedendaagse kunst bij VRIJDAG

Foto: © Barbara Polderman

Bij VRIJDAG, het huis van de amateurkunst voor Groningen, start vandaag, donderdag 12 oktober de lezingenserie Stof.

In deze vierdelige lezingenserie delen vier kunstenaars hun visie op de verwerking van textiel in de hedendaagse kunst. ‘Welke unieke mogelijkheden en kwaliteiten heeft textiel?’

Barbara Polderman

Het spits wordt vandaag afgebeten door kunstenaar Barbara Polderman. Ze werkt vanuit Arnhem gestaag aan een groeiend oeuvre van sculpturen, wandkleden en collages. De collages vormen het uitgangspunt voor de wandkleden, die een verrassende tactiliteit hebben.

Haar beelden zijn gedachten die vorm krijgen in verstilde stoffen, aan een genaaid, overheen geborduurd, combinaties van alle mogelijke materialen. Dieren hebben steevast een bijzondere rol in het werk van Polderman, maar meestal niet als dier.

Vier gerenommeerde kunstenaars

Volgend op de lezing van kunstenaar Barbara Polderman, zullen daarnaast Fransje Killaars (9 november), Karin van Dam (7 december) en Berend Strik (18 januari) komen vertellen over de toepassing van stof in de kunsten. Zij staan in binnen- en buitenland bekend om hun eigen textiele installaties.

Organisator Wim Bosch: “Textiel of textielachtige materialen hebben in tegenstelling tot verf of brons de bijzonderheid dat ze ons in ons dagelijks leven ook letterlijk dicht op de huid zitten. Van de wieg tot het graf, in kleding en bekleding.”

De lezingen vinden plaats aan de Walstraat 34 in Groningen. De aanvang is om 20.00 uur. Entree per lezing: 7,50 euro. (Studenten en cursisten bij VRIJDAG: 5 euro per lezing.

Aanmelden en meer informatie via bijvrijdag.nl/stof.

Reacties