Randy Newman naar de Oosterpoort

Randy Newman.
Randy Newman.
Foto: De Oosterpoort

De Amerikaanse componist en singer-songwriter Randy Newman geeft zondag 18 februari een concert in De Oosterpoort.

Newman presenteert na zeven jaar een nieuw album in De Oosterpoort. Hij speelt de songs van het album Dark Matter in Groningen.

Randy Newman bracht sinds 1968 elf studioalbums uit en werd twintig keer genomineerd voor zijn soundtracks voor grote animatiefilms.

Randy Newman staat bekend om zijn satirische nummers over de Amerikaanse geschiedenis met verfijnde pianopartijen en orkestarrangementen. Zijn albums Sail Away (1972), Good Old Boys (1974) en Little Criminals (1977) maakten hem tot een icoon in het singer-songwritergilde van de jaren zeventig.

Hollywood

In de voetsporen van zijn ooms, grote filmcomponisten Alfred, Lionel en Emil Newman, speelt Randy Newman sinds 1994 een grote rol in de muziekgeschiedenis van Hollywood. Na de met een Grammy bekroonde soundtrack voor Toy Story, schreef hij de filmmuziek voor A Bug’s Life, Toy Story 2 en 3, Monsters Inc. en Cars. Inmiddels heeft Newman zes Grammy’s, drie Emmy’s en twee Academy Awards op zijn naam staan.

Dark Matter

Op zijn nieuwe album Dark Matter laat Randy Newman zich weer van zijn kritische kant horen en neemt hij onder meer Vladimir Putin (Putin) en de gebroeders John en Robert Kennedy (Brothers) op de hak. In de acht minuten durende gospelsong The Great Debate laat hij religie het opnemen tegen de wetenschap.

Behalve de scherpe maatschappijkritiek is er bij Newman ook ruimte voor een gevoelige noot, zoals in de kleine liefdesliedjes ‘Lost Without You’ en ‘She Chose Me’.

De aanvang is om 20.30 uur.

Voor meer informatie: de-oosterpoort.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen