Primeur: complete trilogie ‘Aeon’ van Gabriel Lester in Groninger Museum

Still uit 'Aeon' (Spiral) 2016.
Foto: Gabriel Lester

Het Groninger Museum heeft de primeur om de complete trilogie te tonen van de nieuwe video-installatie ‘Aeon’ van beeldend kunstenaar en filmmaker Gabriel Lester (1972). Speciaal voor de solotentoonstelling The Return of Lester’s Loops, te zien vanaf zaterdag 10 juni, maakte Lester het drieluik compleet.

Gabriel Lester transformeert het Coop Himmelb(l)au-paviljoen van het Groninger Museum tot een bijzondere ruimtelijke ervaring met ‘Ripples’, een grote installatie die bestaat uit cilindervormige delen.

De cilinders vormen een opvallend contrast met de architectuur van het paviljoen, waarin geen muur recht is, de ramen op onverwachte plekken te vinden zijn en het plafond gekanteld lijkt.

De steile wanden van de installatie komen terug in één van de drie films, waarin een automobilist in een ‘loop’ rijdt. Het geheel is een scenografie van ruimten die als echo dienen van zowel de video’s als de architectuur. De bezoeker beleeft de omgeving steeds opnieuw en er ontstaat zo een déjà-vu sensatie.

Elk van de drie films heeft een bestuurder van een voertuig in de hoofdrol. Lester neemt de bezoeker mee in de overpeinzingen van deze personen. Gedachten over het lot van de mens, hoop, dromen en verwachtingen.

Bekijk hier de videoteaser.

Gabriel Lester

Gabriel Lester maakt architecturale installaties, performances en video’s waarin tijd, ruimte en herinnering centraal staan. Hij nodigt de kijker vaak uit om zelf actief deel te nemen aan het werk. Lester zet hiervoor bekende middelen in zoals decors, het filmframe of optische illusie.

Zijn werk was onder andere te zien op Documenta 13 en in 2014 op de Biënnale van Venetië. Lester groeide op in Pieterburen. Hij woont en werkt in Amsterdam.

Gabriel Lester – The Return of Lester’s Loops is te zien tot en met 29 oktober 2017.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden