Gratis speurtocht door een middeleeuws huis

Kinderactiviteit in het Noordelijk Scheepvaartmuseum.
Kinderactiviteit in het Noordelijk Scheepvaartmuseum.
Foto: © Antrude Oudman

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum organiseert op woensdagmiddag 22 februari in de voorjaarsvakantie een speurtocht door een middeleeuws huis. De gratis activiteit is voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

De middeleeuwse dienstmeid Grethe laat aan kinderen de geheime plekjes van het 15e eeuwse pand aan de Brugstraat zien. Grethe weet alles van het huis en de toenmalige bewoners, Johannes Canter en zijn gezin.

Familie Canter is een paar weken op reis dus heeft Grethe het rijk voor zich alleen en ze laat bezoekers stiekem binnen kijken.

De dienstmeid neemt de jonge bezoekers mee voor een speurtocht door het huis, naar plekjes waar je normaal niet komt. Na afloop wanen de kinderen zich met de film ‘Groningen 1470’ in de middeleeuwse stad en maken daarna een eigen geldbuideltje.

Johannes Canter

Johannes Canter was een zeer geleerd man en lid van de Aduarder Kring. In het klooster van Aduard kwamen belangrijke geleerden uit geheel Noord-Europa zoals Wessel Gansfort en Rudolf Agricola discussiëren over allerlei onderwerpen. Canter woonde met zijn vrouw en kinderen in de Brugstraat in de stad.

Het gezin sprak Latijn en zelfs Grethe sprak Latijn! Nu het gezin op reis is laat ze je het geheime raampje zien waardoor ze altijd naar de A-kerk kijkt en naar de Vismarkt waar ze haar vis koopt. Bij buurman Hubbeling koopt ze bier want van water wordt je ziek!

De speurtocht begint om 13.00 en 15.00 uur. Het programma duurt een uur.

Begeleidende ouders/verzorgers betalen 6 euro per persoon.

Aanmelden kan via [email protected] of 050 -312 22 02. Aanmelden is noodzakelijk wanneer je met meer dan 5 kinderen komt.

Locatie:

Noordelijk Scheepvaartmuseum, Brugstraat 24 in Groningen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen