Jim Jarmusch Retrospectief in Groninger Forum

'Stranger than Paradise'.
Foto: Groninger Forum

Het uitbrengen van Jim Jarmusch’ nieuwste film Paterson, te zien tijdens het IFFR in Groningen, is vanaf 9 februari regulier in het programma van het Groninger Forum te zien.

Deze nieuwste film van een van de grootste onafhankelijke filmmakers is voor het Groninger Forum een mooie aanleiding om vanaf vandaag, maandag 13 februari tot en met zaterdag 25 maart een zestal van zijn juweeltjes opnieuw te tonen: Permanent Vacation, Stranger than paradise, Mystery Train, Down by law, Night on Earth en Dead man.

Jim Jarmusch (1953)

Jim Jarmusch wordt gerekend tot een van de grootste onafhankelijke levende filmmakers, met een voorliefde voor buitenstaanders die bij toeval ergens belanden – net als in het echte leven zelf. Zijn losjes gecomponeerde, vaak droogkomische films tonen juist de alledaagse gebeurtenissen die de meeste mensen voor lief nemen.

Programma The Way of Jarmusch

Permanent Vacation ( 1980)

Allie Parker slijt zijn dagen in een nauwelijks ingericht appartement en wil in de voetsporen van jazzlegende Charlie Parker treden. Maar deze zelfingenomen Don Quichot is vooral op de vlucht voor welke verantwoordelijkheid dan ook. Jarmusch regiedebuut.

  • Maandag 13 februari 21.15 uur & zaterdag 18 februari 16.15 uur

Stranger than paradise (1984)

Sublieme droogkomische nietsnutfilm. Hongaarse immigrant Willie (John Lurie) is als slacker helemaal gesettled in New York met zijn pokerspel, zijn cool, zijn vriend Eddie en zijn relaxte handeltje. Dan is daar zijn nichtje Eva.

  • Maandag 20 februari 21.15 uur & zaterdag 25 februari 16.15 uur

Down by law (1986)

Een praatzieke Italiaanse toerist (Roberto Benigni), een verlopen radio dj (Tom Waits) en een kleine pooier (John Lurie) ontmoeten elkaar in een politiecel in New Orleans. De mannen doden de tijd met onzinpraat en spelletjes en broeden op een ontsnappingsplan.

  • Maandag 27 februari 21.15 uur;
  • Dinsdag 28 februari 18.30 uur (Cinemadiner);
  • Zaterdag 4 maart 16.15 uur

Mystery Train (1989)

Fraai drieluik. De geest van Elvis Presley waakt over allen in een hotel in Memphis. Jarmusch stopte het scenario vol vreemde personages, Japanners en Italianen die als observanten van de Amerikaanse samenleving dienst doen. Tom Waits brompraat de stukken aan elkaar.

  • Maandag 6 maart 21.15 uur & zaterdag 11 maart 16.15 uur

Night on Earth (1991)

Jim Jarmusch maakte vijf eenakters, gesitueerd in even zoveel steden, waarin taxichauffeur en klant voor de duur van een rit tot elkaar veroordeeld zijn. Behalve door Parijs, Tokio, Los Angeles en Helsinki laat Jarmusch de taxi ook door Rome rijden. Aan het stuur aldaar zit spraakwaterval Roberto Benigni, de Italiaanse komiek.

  • Maandag 13 maart 21.15 uur & zaterdag 18 maart 16.15 uur

Dead man (1995)

Spookachtig, mystieke western waarin William Blake (Johnny Depp) naar het woeste westen reist om daar accountant te worden. Als hij gewond raakt, ontfermt een indiaan zich over hem. Prachtige psychedelic western met onheilszwangere muziek van Neil Young.

  • Maandag 20 maart 21.15 uur & zaterdag 25 maart 16.15 uur

Voor meer informatie: groningerforum.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden