Lezing over Kaunas, de tweede stad van Litouwen

Kaunas.
Kaunas.
Foto: Bijzondere Locaties Groningen

Een lezing over Kaunas, de tweede stad van Litouwen wordt donderdag 1 december georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in de Remonstrantse kerk. Kaunas was ooit de tijdelijke hoofdstad van het land.

De stad werd in december vorig jaar uitgeroepen tot ‘Unesco Design City’. ‘Waar heeft de voormalige hoofdstad van Litouwen dit predicaat aan te danken?’

De lezing wordt gegeven door John de Jonge, voorzitter van de Nederlands-Baltische Vereniging en reisleider in de Baltische landen geeft deze lezing. In deze lezing kan kennis gemaakt worden met de bijzondere Baltische metropool met moderne, functionele architectuur uit het interbellum.

Kaunas

De stad Kaunas telt meer dan 360.000 inwoners en ligt ongeveer honderd kilometer ten westen van Vilnius. Omdat Polen in 1919 de Litouwse hoofdstad Vilnius annexeerde, verklaarden de Litouwers de provinciestad Kaunas tot tijdelijke hoofdstad. Kaunas vervulde de functie van regerings-, handels-, en diplomatiek centrum van het land.

De stad maakte daarna een stormachtige groei door: de oppervlakte groeide van 18 km² naar 40 km² en er werden meer dan tweeduizend gebouwen neergezet. Veel van deze gebouwen werden gebouwd in de heersende moderne, functionele stijl en in art deco.

Er werden nieuwe stadswijken uit de grond gestampt, er werd een modern openbaar vervoer ingevoerd en er werden nieuwe parken en pleinen aangelegd. Ook kwamen er nieuwe bruggen over de rivieren Nemunas en Neris.

Burgemeester Jonas Vileišis onderhield veel contacten in Europese steden en bleef op die manier goed op de hoogte van de laatste stedenbouwkundige en architectonische ontwikkelingen.

Architectuur en design

Tijdens de langdurige Sovjetbezetting van Litouwen, breidde Kaunas verder uit met gebouwen in typische Sovjet-stijlen. De status van hoofdstad verloor de stad echter in 1939 toen Vilnius weer bij Litouwen kwam en opnieuw hoofdstad werd.

Maar Kaunas blijft voor liefhebbers van architectuur en design een heel boeiende stad. Nu het lid is van het Creative Cities Network streven de stadsbestuurders ernaar om de stad ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst te krijgen.

Kunst In Zicht

Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen.

Kaarten à € 12,50 kunnen worden besteld bij Stichting Kunst in Zicht, 050-318 86 51, [email protected], www.kunstinzichtgroningen.nl

Kaarten zijn ook te koop bij Boekhandel Van der Velde, Akerkhof 45-47, Groningen of donderdag 1 december ’s avonds aan de zaal.

De lezing is van 19.30 uur tot 21.30 uur.

Locatie:

Remonstrantse kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen