Debatserie Nieuw Licht: Ewald Engelen in de Der Aa-kerk in Groningen

Ewald Engelen.
Ewald Engelen.
Foto: Bijzondere Locaties Groningen

Ewald Engelen presenteert zijn pamflet ‘De mythe van de vrouw‘ donderdag 17 november in de derde editie van de debatserie Nieuw Licht in de Der Aa-kerk in Groningen.

In deze serie wordt telkens een nieuw licht geworpen op een bekende, klassieke filosofische tekst. Na de presentatie gaat Ewald Engelen in gesprek met Coen Simon en Frank Meester.

Ewald Engelen werpt deze avond in de Der Aa-kerk een nieuw licht op het feminisme. Want dat de emancipatie van de vrouw nog niet is voltooid behoeft geen betoog. In alle statistieken legt zij het af tegen hem.

‘Hoeveel feministische golven zijn er nog nodig om die ongelijkheid ongedaan te maken? Of zit het feminisme zichzelf in de weg? Wat zegt het over het feminisme dat iemand als de Amerikaanse comédienne Amy Schumer het nieuwe feministische icoon wordt genoemd? Wat zegt het over de emancipatie dat actrice Halina Reijn hoge hakken en botox ziet als het nieuwe feminisme?’

Nieuw feminisme

Is er een nieuw feminisme op komst of gaat er achter de term een heel andere maatschappelijke machtsverhouding schuil? Bijvoorbeeld een strijd om macht tussen vrouwen onderling? Simone de Beauvoir schreef in ‘De tweede sekse‘ (1949) dat je niet als vrouw wordt geboren, maar tot vrouw wordt gemaakt. Ewald Engelen laat zien hoe vrouwen elkaar onder het mom van feminisme tot vrouw maken.

Ewald Engelen

Ewald Engelen is hoogleraar financiële geografie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schrijft columns voor De Groene Amsterdammer en Het Parool en is vaste gast en commentator bij Buitenhof, Pauw & Witteman en BNR nieuwsradio.

Vertwittering van het debat

De vertwittering van het debat was voor Frank Meester en Coen Simon de belangrijkste drijfveer voor hun idee van de serie filosofische pamfletten Nieuw Licht.

De aanvang is om 20.00 uur.

Kaarten à €7,50 zijn verkrijgbaar op www.blgroningen.nl/agenda en bij Boekhandel Godert Walter (Oude Ebbingestraat 53) en Boekhandel Van der Velde (Akerkhof 45-47).

Debatserie Nieuw Licht is een initiatief van Coen Simon en Frank Meester in samenwerking met Bijzondere Locatie Groningen.

Locatie:

Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen