Op bezoek bij bijenhouders tijdens Landelijke Open Imkerijdagen

Foto: Pixabay

Beleef het bijenhouden van nabij! Het is de 11e keer dat NBV de Landelijk Open Imkerijdagen organiseert. In het hele land stellen imkers hun bijenstand open voor het publiek.

In Groningen kunnen belangstellenden onder andere terecht op zaterdag 9 juli tussen 10.00 en 16.00 uur bij de Bijenstal aan de Campinglaan Stadspark of van 11.00 uur bij Bijenstand Langszij de Wilgen aan de Overloop naast basisschool Swoaistee in het LeRoy Gebied in Groningen. Overige adressen waar je terecht kunt vindt je op NBV.

Alle bijen, ook de honderden solitair levende soorten, maken moeilijke tijden door. Onder andere door een gebrek aan bloemen lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. Op de Landelijke Open Imkerijdagen zal dan ook aandacht worden besteed aan de wilde bijen in Nederland. Met bijenhotels en bloemen kunnen deze interessante en nuttige insecten geholpen worden.

Bijen zijn boeiend

Imkers vertellen graag over hun boeiende hobby. Ze leggen ook graag uit hoe belangrijk bijen zijn voor het in stand houden van de natuur en laten jou graag zien wat er zoal komt kijken bij het houden van bijen. Ze laten je, als je wilt, een kijkje nemen in een bijenvolk. Sommige imkers hebben een observatiekast, waar een bijenvolkje achter glas te zien zijn. Misschien ontdek je de koningin en zie je het verschil tussen de darren, de mannetjes, en de werksters, de vrouwelijke bijen.

Er zijn rondleidingen, een demonstratiekast, een informatiekraam, er kan een waskaars gemaakt worden en uiteraard kan honing geproefd en gekocht worden.

Gezoem van bijen en geur van honing en bijenwas

De Landelijke Open Imkerijdag is een evenement van de NBV en haar aangesloten lokale afdelingen en leden. In 2022 vindt de Landelijke Open Imkerijdag voor de elfde keer plaats. In 2019 stelden al meer dan 300 imkers hun imkerij open voor het publiek en dat aantal groeit nog steeds.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen