Ommelander Markt viert 5-jarig jubileum en ‘Boonappetit’ Bonenfestival in Groningen

Foto: Natuur en Milieufederatie Groningen

De Ommelander Markt viert vandaag, zaterdag 14 mei haar 5-jarig bestaan met feestelijke activiteiten.

De markt viert haar lustrum met onder andere een proeverij, live muziek van de Groningse band Krödde, mollebonen bakken en een prijsvraag bonen raden. Ook is er een bonenspeurtocht uitgezet in de straat door moestuinwinkel de Stadsakker.

Ommelander Markt

Er zijn deze zaterdag 29 standhouders, die hun producten aanbieden. De producten zijn onder meer honing, kruiden en chutneys, fruit en sap, raw chocolate, geitenkaas, groenten en plantjes, bier proeven en vis. Voor alle deelnemende standhouders klik hier.

Dit jaar is uitgeroepen tot ‘International Year of Pulses‘, jaar van de peulvrucht. De Natuur en Milieufederatie, de Youth Food Movement en de gemeente Groningen organiseren daarom op 14 mei een Bonenfestival in samenwerking met de ondernemersvereniging van de Oude Kijk in ’t Jatstraat en de Ommelander Markt, die dan haar lustrum viert.

Het festival en de markt worden om 10.00 uur officieel geopend door wethouder Joost van Keulen.

Het Boonappetit Bonenfestival biedt lekkers, lezingen, livemuziek, foodfilms, workshops en kinderactiviteiten van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Het programma bestaat onder andere uit:

  • 10.30 uur: Bodemboeren – film, gesprek en lezing ‘Bonen als voedsel voor de bodem’
    Documentairemaker Fransjan de Waard is aanwezig voor de nabespreking en geeft aansluitend een lezing over het belang van bonen voor de bodem.
  • 11.30 en 15.30 uur: Leer je eigen bonen kiemen
    Workshops van kiemcoach Niek Stavenga: leer tijdens het Bonenfestival hoe je thuis linzen, taugé en andere peulvruchten kunt laten kiemen. Om 14.00 uur geeft Niek nog een speciale workshop Mollebonen bakken. Hiervoor is beperkt plek en opgave bij de kraam zaterdag noodzakelijk.
  • 13.30 uur: Waarom we anders moeten gaan eten? – Lezing Wout Veldstra gemeente Groningen
    Wout Veldstra richt zich binnen de gemeente Groningen op stadslandbouw en het voedselvraagstuk en is een bekend gezicht binnen de Eetbare Stad. In zijn lezing legt hij de problemen in de voedselvoorziening bloot.
  • 14.15 uur: Cowspiracy: The Sustainability Secret met na afloop debat onder leiding van The Green Office
    ‘The Sustainability Secret’ is een documentaire uit 2014, geregisseerd en geproduceerd door Kip Andersen en Keegan Kuhn. De film onderzoekt de impact van de veehouderij op het milieu en hoe (Amerikaanse en internationale) milieuorganisaties met die informatie omgaan. Na afloop is er een debat onder leiding van The Green Office
  • 15.30 uur: Vraag het Mr. Bean
    Lezing en gesprek met bonenexpert Lambert Sijens van De Tuinen van Weldadigheid geeft tijdens het bonenfestival een lezing. Op de tuinen kweekt hij wel 80 (!) soorten bonen. Heb jij alvast een prangend bonenprobleem dat je aan hem wilt voorleggen? Wil je iets weten over zaaien en oogsten van bonen? Vraag het Mr. Bean tijdens Boonappetit!

Kinderactiviteiten

Kinderen kunnen de hele dag geschminkt worden als Blije Boon (of bloem..of bij…) en ze kunnen een eigen bonen bakje knutselen. Verder is er nog een kleurplaat af te halen, een speurtocht uitgezet in de Oude Kijk in ’t Jatstraat en een prijsvraag. Alle kinderactiviteiten zijn gratis.

Het festival is gratis en alle activiteiten vinden plaats in het Harmoniegebouw, op het Harmonieplein en in de Oude Kijk in ’t Jatstraat.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen