Gloednieuw animatiefilmfestival Framed in Forum Groningen

Foto: De Redactie

Forum Groningen organiseert een gloednieuw animatiefilmfestival: “Framed!” van 27 tot en met 29 mei. Het festival biedt vele animatiefilms, masterclasses en talks met lokale en (inter)nationale makers.

“Diehard animatiefans, of gewoon nieuwsgierige filmbezoekers – tijdens Framed kunnen bezoekers hun hart ophalen”, aldus Forum. Er zijn eigenwijze shorts, verhalende films en pareltjes die nog niet eerder in de bioscoop te zien waren. Framed biedt volwassen vermaak en verdieping. Een ontdekkingstocht naar een fascinerende beeldtaal, tot leven gewekt met de hand of de computer.

Highlights

Highlights zijn:

Virtual Reality Cinema

Virtual reality mag niet ontbreken, want steeds meer filmmakers ontdekken de mogelijkheden van deze nieuwe technologie. Daarom een speciale Framed VR Cinemavoorstelling met twee bijzondere VR-animaties, The Sick Rose (genomineerd op Raindance Immersive Festival) en Synthese (een speciale bewerking voor Framed).

Belle

Visueel verbluffende nieuwe film van Mamoru Hosoda (Mirai, The girl who leapt through time, Wolf Children), met voorafgaand een inleiding door Tess Wiskerke (1989), animecurator bij Kaboom Animation Festival en bij filmprogramma Kaboom Anime in de Melkweg.

Knor

Knor is de nieuwe film van Mascha Halberstad. De films is gebaseerd op het kinderboek De wraak van Knor van Tosca Menten. Voor de film zijn ruim 50.000 beelden gemaakt en daarmee is Knor de eerste lange stop-motion film gemaakt in Nederland. Een prachtig verhaal voor jong en oud over vriendschappen en familiebanden. Knor ging in première op het filmfestival in Berlijn. Forum Groningen mag als een van de eerste theaters in Nederland de film voor de officiële releasedatum vertonen, tijdens Framed.

Rooftop Cinema

Tijdens Framed zijn twee hoogtepunten uit het programma te zien op het dak van het Forum: Mary and Max, klei-animatiefilm over Mary , een eenzaam achtjarig meisje uit Melbourne en Max, een 44-jarige Joodse man uit New York, en Mad God, unieke nieuwe sci-fi horror stop-motion van de legendarische animator Phil Tippett.

Le sommet des dieux

Openingsfilm van het festival is ‘Le sommet des dieux’. Dit spannende avontuur in het adembenemende landschap van de Himalaya is een Franse bewerking van een succesvolle manga en geïnspireerd op ware feiten. De film behandelt het thema van de mens die zijn toevlucht zoekt in de natuur. Met een sublieme muziekscore en een prachtige precieze tekenstijl krijgen we de combinatie van grandioze landschappen en subtiele menselijke relaties. Winnaar César (de Franse Oscar) voor Beste Animatiefilm.

Talkshow

Tijdens Framed is er een talkshow voor iedereen die is geïnteresseerd in animatie, stop-motion en film. Met internationaal bekende gasten als Will Becher, regisseur bij de Aardman-studio’s, en Mascha Halberstad, regisseur van Knor, en Marc & Emma over hun nieuwe Netflix-film The House.

Kijk voor het volledige programma en meer informatie op forum.nl/framed. De kaartverkoop voor Framed is al gestart.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen