DEBAT: Stemmen of niet? JA OF NEE? in Groninger Forum

Foto: Groninger Forum

Vandaag, vrijdag 1 april vindt een debat plaats over het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne.

Op 6 april kun je stemmen. Dan is het referendum over de vraag of je voor of tegen het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne bent. Formeel regelt het verdrag vrijhandel en economische samenwerking tussen de Europese Unie en Oekraïne.

Het gesprek gaat over: “Gaan we stemmen? Zo ja: wat dan? Wat wil het associatieverdrag precies? Hoe zien we de relatie tussen de EU en Oekraïne en Rusland het liefst? Gaat het nog wel om argumenten of regeert de onderbuik?

Steven Brakman, hoogleraar internationale economie, houdt vooraf een korte inleiding over het verdrag.

Initiatiefnemer Thierry Baudet, politiek commentator Sywert van Lienden en de Oekraïne-kenners Laura Starink en Fleur de Weerd voeren het gesprek en Hans Harbers leidt het gesprek in goede banen.

Meer of minder Europa?

Het associatieverdrag mikt ook op meer politieke samenwerking tussen de EU en Oekraïne. Dat is tegen het zere been van de initiatiefnemers van het referendum. Zij vrezen een stilzwijgende uitbreiding van de EU. Belangrijke vragen over de toekomst van Europa, en daarmee van Nederland, worden volgens hen in achterkamertjes beantwoord.

Het referendum gaat dus ook over de vraag of je meer of minder Europa wilt en of je vindt dat de EU voldoende gelegitimeerd is.

Europa of Poetin?

Maar het is nog ingewikkelder. Over het associatieverdrag wordt in de Oekraïne verschillend gedacht. Het verdrag was een belangrijke splijtzwam tussen het op de EU gerichte, westelijke deel van Oekraïne en het pro-Russische oosten. Met een burgeroorlog als gevolg (en de ramp met MH17 als rampzalige ‘collateral damage’).

Voorstanders van het associatieverdrag vinden dan ook dat het op 6 april gaat om een keuze tussen Europa of Poetin.

Over de sprekers

  • Thierry Baudet is schrijver, journalist, freelance academicus en opiniemaker. Hij is oprichter-directeur van de onafhankelijke denktank Forum voor Democratie. Hij nam samen met Jan Roos het initiatief voor het referendum.
  • Sywert van Lienden is politiek activist, lobbyist en commentator bij onder andere DWDD. Hij was voorzitter van het scholierencomité LAKS en van G500.
  • Laura Starink is journaliste en slaviste. Ze schreef drie boeken over Oost-Europa: ‘Een land van horen zeggen’, ‘De Russische kater’ en heel recent ‘De schaduw van de grote broer'(2015). Binnenkort verschijnt ‘Slag om Oekraïne’, een gids speciaal voor het referendum.
  • Fleur de Weerd is historicus en freelance journalist. Van haar hand verscheen ‘Een land dat maar niet wil lukken’ en ‘Een reis door het grillige Oekraïne’.

De aanvang is om 20.00 uur tot 22.00 uur. De entree: 5 euro en € 3,50 (CJP, Studenten, 65+)

Locatie:
Groninger Forum, locatie Hereplein 73 in Groningen

Voor meer informatie: www.groningerforum.nl. Kaarten zijn ook verkrijgbaar bij de kassa aan het Hereplein.

Het Groninger Forum organiseert dit debat in samenwerking met Europe Direct. Europe Direct is het informatiecentrum over de Europese Unie. U vindt Europe Direct op de tweede verdieping van het Groninger Forum, locatie Oude Boteringestraat 18.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen