Lezing over stadsmarkeringen in Groningen

Foto: CC BY-SA 3.0/Wikipedia Commons/ Sander de Jong

Een lezing over 10 stadsmarkeringen in de stad Groningen geeft André Tervoort donderdagavond 31 maart in de Remonstrantse kerk in Groningen.

De stad Groningen heeft bij het 950-jarig bestaan in 1990 tien zogenoemde stadsmarkeringen gekregen: kunstwerken aan de belangrijke toegangswegen, op de grens van de stad en één op het Martinikerkhof. Het zijn verwijzingen naar de markeringsfunctie van oude stadspoorten.

CRUONINGA

Het stadsmarkeringsplan is ontworpen door de architect Daniel Libeskind. Libeskind gaf zijn plan de werktitel The Books of Groningen en iedere stadsmarkering verwijst naar een letter van de oude naam voor de stad Groningen: CRUONINGA.

Libeskind heeft zelf de derde stadsmarkering ontworpen, de rest van de markeringen besteedde hij uit aan anderen.

Lezing

De (ontstaans)geschiedenis van de stadsmarkeringen wordt in vogelvlucht uitgelegd, omlijst met wetenswaardigheden en bijzondere details.

Door wie zijn deze kunstwerken bedacht en wat stellen ze eigenlijk voor? En waarom staan ze op de plek waar ze staan: soms zijn ze alleen van een afstand te zien en op andere plaatsen kun je ze aanraken. Op deze en andere vragen wordt bij deze lezing ingegaan.

André Tervoort

De lezing wordt gegeven door André Tervoort. Tervoort werkt bij de gemeente Groningen, onder meer als beheerder Openbare Kunst en als technisch adviseur bij het Centrum Beeldende Kunst in Groningen.

Kunst In Zicht

Deze lezing wordt georganiseerd door de Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen.

Tijd:
19.30 uur – 21.30 uur

Entree: € 12,50

Opgave: Boekhandel Van der Velde, Akerkhof 45-47, Groningen

Locatie:

Remonstrantse kerk, Coehoornsingel 14 in Groningen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen