Grote expositie van kunstenaar JR in Groninger Museum

JR. GIANTS, Kikito and the Border Patrol, Tecate, Mexico U.S.A., 2017
JR. GIANTS, Kikito and the Border Patrol, Tecate, Mexico U.S.A., 2017
Foto: via Groninger Museum

Het Groninger Museum pakt vanaf 20 november flink uit met JR: Chronicles. De tentoonstelling geeft een overzicht van het werk van de Franse beeldend kunstenaar JR, met muurcollages, foto’s, video’s en archiefmateriaal.

Het is volgens het Groninger Museum de eerste museale tentoonstelling in Nederland van JR. De expositie geeft een goed beeld van zijn indrukwekkende carrière: van de vroege graffitikunst die hij als tiener in Parijs maakte tot zijn maatschappelijke projecten en grootschalige architectonische interventies in steden over de hele wereld.

In de afgelopen twee decennia heeft JR de betekenis van kunst in de openbare ruimte vergroot door zijn ambitieuze maatschappelijk geëngageerde projecten. Als fotograaf geeft hij zowel zichtbaarheid aan diverse mensen en gemeenschappen over de hele wereld, alsook inzicht in hun problematiek. Door de nadruk te leggen op deze ogenschijnlijk onzichtbare mensen creëert JR een platform voor hun verhaal.

De individuele portretten reproduceert JR op monumentale schaal, soms zelfs illegaal, in de openbare ruimte in diverse dimensies op te plakken. De projecten van JR tonen de veelkleurige stemmen van alledaagse mensen en onderstrepen zijn inzet voor gemeenschap, samenwerking en dialoog.

Maatschappelijke kunstprojecten

JR begon zijn carrière in 2004 met de fotoserie Portrait of a Generation. Naar aanleiding van de bouw van een permanente muur tussen de Verenigde Staten en Mexico, creëerde JR in 2017 een gigantische installatie bij het grenshek in de Mexicaanse stad Tecate. De installatie toont Kikito, een peuter wiens huis in Tecate uitkijkt over het grenshek. Voor het project Women are Heroes reisde JR met zijn camera naar de sloppenwijken van Nairobi (Kenia), Monrovia (Liberia), Phnom Penh (Cambodja), Rio de Janeiro (Brazilië) en Jaipur (India) om vrouwen te portretteren. De foto’s benadrukken niet de armoede, maar de vitaliteit van de vrouwen. Volgens JR dragen vrouwen de gemeenschap, maar zijn mannen op straat het zichtbaarst.

De expositie is te zien van 20 november tot 12 juni volgend jaar.

Kijk voor meer informatie: groningermuseum.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen