‘Courtisane’ van Schout bij Nacht in de St. Maartenskerk in Middelbert

Foto: ©Daphne van Grevenhof

Schout bij Nacht presenteert: Courtisane. “Een eigentijdse muziektheatervoorstelling over het leven en vooral het werk van de Franse schrijfster uit de Renaissance: Louise Labé (1524-1566)”. Na een succesvolle première op Noorderzon is deze voorstelling in het najaar te zien in verschillende kerken in de provincie. Op zondag 5 september is de voorstelling te zien in de St. Maartenskerk in Middelbert.

Louise Labé was een tomboy, feministe avant-la-lettre, belle rebelle en een courtisane. Ze beschreef haar intense hunkering naar liefde in vurige sonnetten. Al vijf eeuwen inspireert zij met haar werk componisten en dichters over de hele wereld.

Sexuele revolutie

‘Courtisane’ is een bijzondere voorstelling, dat volgens Schout bij Nacht ‘een fascinerend inzicht in vijfhonderd jaar seksuele revolutie’ geeft. “Het gaf aanleiding tot tekstverklaringen binnen vakgroepen Frans en genderstudies over de hele wereld. In de dwingende composities van Robert Ramaker en Sebastiaan Wiering heeft het kerkorgel een hoofdrol”.

Het idee en script zijn van Dio van Velden. Samen met Redmer Stamhuis en Bas Meekhof kruipt hij ín de huid van Louise Labé en ónder uw huid. Een voorstelling met opgestroopte mouwen. Brutaal, wulps, smaakvol, stoer en sexy! De muziek in de voorstelling wordt gespeeld door Liana Dolgopolova (kerkorgel) en Marjolein Wielinga (fagot).

Schout bij Nacht

Schout bij Nacht verraste in 2019 iedereen met de voorstelling ‘Glory glory Holelujah’ Een theatrale wandeling door de binnenstad met als onderwerp homoprostitutie. Voor het allereerst werd er gespeeld in openbare toiletten, de peeskamers van Nieuwstad en het labyrint van seksbioscoop Maze. De voorstellingen van Schout bij Nacht worden wel hilarische tragedies genoemd.

Zondag 5 september is Courtisane te zien om 14.00 uur en 16.00 uur in de St. Maartenskerk in Middelbert. Kijk voor meer informatie: schoutbijnacht.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen