Kleinere 31e editie Noorderzon Festival succesvol afgesloten: ‘Anders en toch herkenbaar’

Foto: De Redactie

De aangepaste, kleinere 31e editie van Noorderzon Festival of Performing Arts & Society in Groningen is zondagavond volgens de organisatie succesvol afgesloten. Het festival was ‘anders en toch herkenbaar’. Elf dagen achter elkaar presenteerde Noorderzon een uitgebreid internationaal en lokaal programma met theater, muziek, lezingen, literatuur, kindervoorstellingen en installaties.

Er werden meer dan 12.500 kaarten voor het programma verkocht, met een totale bezetting van 86%. Het gehele programma werd georganiseerd op 1,5 meter afstand. In veel voorstellingen werden bezoekers, na lange tijd, voor het eerst weer voorzichtig met elkaar in ‘contact’ gebracht via kunst en theater.

Kleinere maar geslaagde vorm Noorderplantsoen

Het festival vond plaats op twee ‘eilanden’ – Noord en Zuid – in het Noorderplantsoen en meer dan tien speellocaties in de stad Groningen. Op de twee afgesloten eilanden stonden voorstellingslocaties centraal en op beiden konden tegelijkertijd ongeveer 750 mensen zitten. Noorderzon was noodgedwongen zo’n 70% kleiner qua opzet in het Noorderplantsoen dan normaal. De twee ‘eilanden’ in het Noorderplantsoen – Noord en Zuid – waren gratis toegankelijk voor publiek. Op de twee eilanden bevonden zich onder meer terrassen, eet-en drinkgelegenheden en de voorstellingslocaties: Apollo en Pollux op Noord, Castor en Recirquel op Zuid. De in-en uitgangen van de voorstellingslocaties waren buiten de eilanden gesitueerd, zodat bezoekers altijd naar hun voorstelling toe konden – ook als het eiland vol zat.

Een evenement in een onmogelijk jaar mede dankzij ‘reparatiegeld’

Om Noorderzon Festival of Performing Arts & Society te kunnen organiseren kon gebruik gemaakt worden van de steunmaatregelen. Voor de culturele sector werd covid-reparatiegeld ontvangen. ‘Zonder deze bijdrage was een Noorderzon Festival dit jaar niet mogelijk geweest’, aldus directeur Femke Eerland. “Deze steun heeft het mogelijk gemaakt om in een onzekere tijd, enige zekerheid te bieden. Door deze steun hebben we een aangepaste, maar herkenbare vorm van Noorderzon kunnen organiseren dit jaar. Daarmee hebben we publiek kunnen bedienen met prachtig programma, artiesten een podium kunnen geven, de keten een impuls. Het was en is zeer ontroerend om de positieve impact van live performances op publiek, crew en spelers te zien.”

Ontmoeting en contact

Het (internationaal) hoofdprogramma zette in op ontmoeting en contact.

Recirquel (c) Xanne Wijkamp

Ook werden de eerste stappen gezet om een lezingen- en gespreksprogramma vol maatschappelijke en culturele thema’s een belangrijker plek te laten innemen: geen ‘randprogramma’ of contextprogramma – maar een volwaardig kernprogramma. Met partners als Rijksuniversiteit Groningen – Research Centre for Arts in Society, Studium Generale, Glasnost, Netherlands Theater Festival en Noorderzons eigen lezingenserie &Society, kwamen onderwerpen aan bod als het nieuwe eten, de toekomst van de macht, stad, het onderwijs en de kunsten, de Nederlandse identiteit en vrijheid van meningsuiting. Vrijwel alle gesprekken en lezingen waren tijdens het festival uitverkocht.

Lokaal programma en kinderprogramma

Noorderzons lokale programma bestond ook dit jaar uit een veelkleurige en avontuurlijke waaier aan initiatieven, samenwerkingen en partnerschappen. Op de Vloeivelden bij het oude Suikerunie-terrein presenteerden De Wonderlijke Wereld en Operatie Tandwiel bijzondere projecten met de omgeving in de hoofdrol. Onder meer Joost Oomen, Illustere Figuren, Veerle van Overloop/ShELFISH, Stichting ID en Schout bij Nacht presenteerden veelal nieuw werk. Ahilan Ratnamohan ging met Pidgin Groningen op zoek naar een nieuwe taal en Chantalla Pleiter bracht een vooruitstrevende virtual reality-voorstelling met Somalische vrouwen uit een Groningse wijk. Clash presenteerde samen met Kunstpunt Groningen & GRAS, Noordstaat en Minerva onder meer een expositie in de voormalige EMG Fabriek. Soundsofmusic liet bezoekers met De Val de binnenstad van Groningen op een andere manier beleven.

Muziekprogramma op nieuw amfitheater

In het noordelijke eiland van het Noorderplantsoen stond dit jaar een nieuw muziekpodium: amiftheater Apollo. Veel bezoekers zagen daar voor het eerst sinds anderhalf jaar tijd weer een live concert.Muziek was er van LUWTEN, Pieter de Graaf, S10, Opera Alaska, WIES, Sylvie Kreusch, Nana Adjoa, Aggregat, Noordpool Troupe & Bab Ad-daar, Benny Sings, Faux Real en Sophie Straat. De meeste acts speelden twee keer, vrijwel steeds voor een uitverkocht publiek. Ook was er muziek in de Lutherse Kerk van Helena Basilova, gepresenteerd door Soundsofmusic.

Naast de twee eilanden in het Noorderplantsoen, was Noorderzon ook op tien locaties in de stad Groningen te vinden. Ondanks de restricties was er sprake van een echt ‘Noorderzongevoel’: ‘eindelijk vonden bezoekers elkaar en het programma weer voorzichtig terug in een bruisend festival’.

De 32e editie van Noorderzon staat gepland voor 18 tot en met 28 augustus 2022.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen