‘Krijgt het Stadspark de eerste vaste openluchtbioscoop van Nederland?’

Impressie van de openluchtbioscoop.
Impressie van de openluchtbioscoop.
Foto: Stadspark Cinema

Kijken we in de zomer van 2022 films in het Stadspark, in een groene, duurzame, vaste openluchtbioscoop? In de nieuwe Visie voor het Stadspark, “Stadspark, park voor de stad”, staat in de noordelijke hoek van het Stadspark een openluchtbioscoop ingetekend.

Initiatiefnemer Roland Breteler is sinds 2019 in overleg met de gemeente over het plan. Op 2 juni neemt de gemeenteraad een beslissing over de nieuwe visie voor het Stadspark.

De Stadspark Cinema is een openluchtbioscoop in permanente opstelling. Het zou volgens Breteler om een primeur voor Nederland gaan. Het idee is om vanaf 2022, jaarlijks van half juni tot half september, films te vertonen in een fraaie binnentuin in het noordelijk deel van het Stadspark. Op donderdag, vrijdag, zaterdag en af en toe de zondag.

© Stadspark Cinema.

De films starten steeds een half uur na zonsondergang. Het veld blijft tot een uur voor aanvang van de films openbaar toegankelijk. De openluchtbioscoop zorgt ervoor dat er ook hartje zomer wat te beleven is in de stad op cultureel gebied: een alternatief voor tuin, terras, Noorderplantsoen en Hoornseplas.

De programmering zal bestaan uit een mix van Cult, Arthouse en Klassiekers. Ook de betere Hollywoodfilm zal niet ontbreken. Elke vertoning wordt voorafgegaan door een bijpassende korte film.

Groene, duurzame bioscoop

De bioscoop is natuurinclusief ontworpen, en draagt bij aan het streven de biodiversiteit in het park te verhogen. Op de locatie, een voormalig basketbal- rolschaatsbaanveld, ligt nu 700 m2 asfalt en betontegels, dat plaatsmaakt voor een 600m2 grote inheemse tuin. Deze locatie is gekozen zodat de nabijgelegen Grunobuurt en Laanhuizen geen geluidsoverlast ondervinden van de bioscoop.

De Stadspark Cinema gaat volledig op zonne-energie draaien. De overdag opgeslagen energie wordt in de avond losgelaten op het filmdoek. De zonnepanelen die het terras overkappen houden daarnaast bezoekers droog, mocht het tijdens een voorstelling regenen. Het regenwater dat op de zonnepanelen valt wordt opgevangen, zodat er tijdens een droge periode geen drinkwater gebruikt hoeft te worden om het grasveld en de tuin groen te houden.

Waarom een vaste opstelling?

Een vaste opstelling maakt het mogelijk om openluchtfilms rendabel te vertonen. De gekozen opzet met een lang seizoen maakt de bedrijfsvoering zekerder. Dat maakt het mogelijk om in duurzaamheid te investeren, en het schept ruimte om interessante films te programmeren. Een ticket gaat 10 euro kosten. Echter een ticket voor een pop-up filmvoorstelling zou zonder subsidie 30 euro kosten, omdat pop-up openluchtbioscopen moeten werken met gehuurd materiaal, zoals scherm en projector.

Openluchtbioscopen in het buitenland als inspiratie

In het buitenland, zoals onder meer in Berlijn, Hamburg, München en Parijs, is een vaste openluchtbioscoop in parken vrij gewoon. De Stadspark Cinema verwacht circa 10.000 bezoekers per jaar te verwelkomen.

Kijk voor meer informatie: www.stadsparkcinema.nl

 

(Bron: ingezonden bericht)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen