Vrijheidsliedjes #4: Them Dirty Dimes – ‘Northern Gals’

Foto: © Jasper Bolderdijk

Het vierde Vrijheidsliedje is ‘Northern Gals’ door Them Dirty Dimes als onderdeel van het provinciaal programma 75 Jaar Vrijheid. Zeven Groningse acts presenteren elk een nummer dat gebaseerd is op een verhaal over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Groningen in aanloop naar 5 mei.

Tijdens de bevrijding van Nederland deden duizenden vrouwen met Canadese soldaten in alle feeststemming een drankje en een dansje. Van het een kwam het ander, want na de oorlog werden er 8.000 Nederlands-Canadese ‘bevrijdingskinderen’ geboren. Them Dirty Dimes liet zich door dit oorlogsverhaal inspireren: met Northern Gals schreven zij een swingende ode aan de bevrijdingsvrouw, die destijds juist werd zwartgemaakt. De muziekstijl is een mix tussen Noord-Amerikaanse bigband swing en Europese gypsy jazz. Een combinatie die verwijst naar de ontmoeting van de Canadese mannen en de Nederlandse vrouwen.

Them Dirty Dimes

Ze maakten allebei muziek, gingen naar dezelfde scholen en studeerden in dezelfde stad. Toch had het heel wat jaren nodig voordat de liefde voor jaren ‘20 muziek Gijs de Groot (zanger/gitarist) en Johan Stolk (songwriter/gitarist) bij elkaar bracht. Zodra ze elkaar eenmaal hadden gevonden was het raak; binnen minder dan een jaar hadden ze met hun band Them Dirty Dimes een volledig album aan nummers klaarliggen. De band deed in 2020 mee aan de Popronde, stond begin 2021 als Grunnsonic act op de planken en is dit hele jaar onderdeel van het Hit the North traject.

Dit project wordt mogelijk gemaakt door het Vfonds, Provincie Groningen, Stichting Pandeon, Centrum Groninger Taal & Cultuur en POPgroningen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden