NoorderZomer, alternatief van 30e Noorderzon goed bezocht met 3.000 bezoekers

Foto: © Knelis

Een bijzondere NoorderZomer, als alternatief voor de dertigste Noorderzon heeft rond de drieduizend bezoekers getrokken.

Zes weken lang was het NoorderZomerProgramma te bezoeken in juli en augustus op 14 verschillende locaties in Groningen. De bezoekers genoten in kleine aantallen live van een divers internationaal en lokaal programma, met bijzondere premières, wekelijkse lezingen, talkshows en reprises van een aantal eerdere festivalfavorieten. Het bestond uit 29 verschillende onderdelen met in totaal 370 voorstellingsmomenten. Het alternatieve programma werd ontzettend goed bezocht – 86 procent van de stoelen waren bezet, aldus de organisatie.

NoorderZomerProgramma 2020

Van een theatrale wandeling in de Hortus Botanicus in Haren tot een tijdelijk reisbureau in het centrum en van een afwisselend filmprogramma in Grand Theatre tot het reizen naar een andere dimensie in Forum Groningen. Noorderzon presenteerde binnen het NoorderZomerProgramma een afwisselende selectie van voorstellingen, film, installaties, audiotours, lezingen en debat en een wekelijkse talkshow.

Het zes weken durende zomerprogramma begon met een prachtige vijfsterrenrecensie voor de première van de film El Público van de Argentijnse regisseur Mariano Pensotti. Mats Staub, de Zwitserse kunstenaar wiens ontroerende installatie Death & Birth in My Life in de laatste week te zien was, ontving ook die week de Zwitserse Theaterprijs 2020.

Het internationale gedeelte van het programma bestond verder uit de bijzondere online ervaring Live Stream Arielle F van Simon Senn (CH) en een filmprogramma met onder meer Sarah Vanhee (België), The Chekhov Project (VS) en Yasuko Yokoshi (Japan). Daarnaast presenteerde Johannes Bellinkx, bekend van de achteruitloop-wandeling Reverse, zijn nieuwste project Continuum en deden deelnemers bij de try-out van het interactieve spel VIRUS van Yan Duyvendak (CH) een poging een weg te vinden door de crisis die een pandemie met zich meebrengt. Deze coproductie van Noorderzon en Grand Theatre ging daarna in première bij het Zürcher Theater Spektakel in Zürich en reisde door naar International Summer Festival Kampnagel in Hamburg.

Lokale makers Karin Noeken, WERC, Sijas de Groot, Karel Hermans, Sieger Baljon en Mads Wittermans lieten hun nieuwste werk in première gaan. X_YUSUF_BOSS en Hendrik Aerts hernamen speciaal voor Noorderzon respectievelijk AFAR en Blackbird/Rebirth. Platform GRAS, Veerle van Overloop en CBK Groningen namen bezoekers mee op bijzondere wandelingen en audiotours. De Verhalen van Groningen lieten Groningers met Molukse-, Indische-, Antilliaanse-, Surinaamse- en Syrische roots zich buigen zich over de betekenis van je ergens thuis voelen in het laatste weekend van het zomerprogramma.

Samen met Arts in Society (RUG) presenteerde Noorderzon wekelijks een lezing binnen het thema Kunst & Crisis, onder leiding van presentator Jelte Posthumus en met bijzondere gasten. De reeks werd afgesloten met een debat. Ook Arno van der Heyden zorgde samen met Dagblad van het Noorden voor een wekelijks terugkerend programma, de live op Podium TV uitgezonden talkshow Noorderzon aan Huis – Een alternatief aperitief. Ook Studium Generale was van de partij, met twee keer de zeer snel uitverkochte theaterlezing van wetenschapper en stand-upcomedian Lieven Scheire (BE).

Algemeen directeur Femke Eerland is trots

Algemeen directeur Femke Eerland: “Ik ben ontzettend trots op het team, artiesten en publiek dat iedereen zo snel en goed heeft weten om te schakelen nadat we het festival moesten cancellen. We wisten wat er niet kon, we hebben de Groningse zomer wat verrijkt met wat er wel kon. De ervaringen van de afgelopen maanden en deze zes weken programma, nemen we natuurlijk ook mee naar volgende jaren.”

Noorderzon 2021

De organisatie achter Noorderzon Festival of Performing Arts & Society, dat vanaf 2021 wordt opgenomen in de landelijke culturele basisinfrastructuur, gaat de komende tijd bezig met het onderzoeken van de mogelijkheden voor Noorderzon in 2021. Daarin worden de ervaringen van de afgelopen zes weken natuurlijk ook meegenomen. In een later stadium wordt meer bekend gemaakt.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden