SP presenteert plan klimaatrechtvaardigheid

Foto: De Redactie

De SP presenteerde woensdag tijdens de commissievergadering in de gemeenteraad van Groningen een vergaand plan voor klimaatrechtvaardigheid.

De socialisten willen voorkomen dat de plannen van de gemeente om alle gebouwen van het gas af te halen grotere ongelijkheid veroorzaken.

Onderdelen van het SP-plan zijn snel isoleren van sociale huurwoningen en nieuwe energie door een gemeentelijk energiebedrijf zonder winstoogmerk te laten opwekken.

SP-raadslid Daan Brandenbarg: “De tijd van individualistische oplossingen is voorbij, die vergroten enkel de ongelijkheid en zijn gedoemd om te mislukken. Alleen collectieve oplossingen zorgen voor goede en betaalbare huizen en energie van ons allemaal.”

Volgens de SP is er in toenemende mate sprake van energiearmoede. Door de stijgende gasprijs wordt dat de komende jaren erger. “Mensen die nu kunnen investeren in hun woning profiteren het langst van die investeringen, terwijl huurders en woningeigenaren die er extra lening voor af moeten sluiten de dupe dreigen te worden. We horen tijdens onze wijkbezoeken nu al geregeld dat mensen honderden euro’s voor hun energie betalen in een vochtig en tochtig huis vol schimmel” aldus Brandenbarg.

Gemeentelijk energiebedrijf

Een belangrijke oplossing ziet de SP in een gemeentelijk energiebedrijf, waarvan de opbrengsten gebruikt worden voor verdere maatregelen. Zo stellen de socialisten voor dat dit bedrijf alle gemeentelijk en corporatiewoningen voorzien van zonnepanelen. Ook huiseigenaren kunnen hun daken ter beschikking stellen. Particuliere verhuurders worden middels vergunningen verplicht energiemaatregelen te nemen zonder deze door te berekenen aan huurders.

Brandenbarg: “deze enorme uitdaging kunnen we alleen collectief aan. Individuele oplossingen en leningen zijn onvoldoende, te traag en vergroten de ongelijkheid. Als we door middel van deze maatregelen de ongelijkheid terugdringen krijgen we niet alleen betere huizen, een groenere toekomst, maar ook veel meer steun voor deze maatregelen.”

(Bron: ingezonden bericht)

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen