Slachtoffers cybercrime krijgen mail politie

Foto: Publiek Domein

Ruim 20.000 e-mailaccounts ontvangen deze week een mail van de politie Noord-Nederland, maakte de politie maandag bekend. De gebruikers krijgen via de mail het advies hun inloggegevens te wijzigen.

De politie Noord-Nederland waarschuwt mensen nu voor een nepmail die zogenaamd afkomstig is van de politie. Een hacker maakt  misbruik door een valse mail met afzender ‘Oproeping Politie’ te sturen. Hierin wordt gesuggereerd dat de ontvanger een brief van de politie heeft gekregen. In de mail staat een link om de brief alsnog te downloaden als deze niet is ontvangen.

De nepmail via twitter

Wachtwoord aanpassen

De inloggegevens van deze gebruikers zijn gevonden bij een verdachte van cybercrime, meldt de politie. Deze actie is een uitvloeisel van een cybercrime-onderzoek waaraan op 13 oktober publiciteit werd gegeven.

Bij de verdachte is in dat onderzoek computerapparatuur in beslag genomen, waarop duizenden inloggegevens van mensen zijn aangetroffen. Deze verdachte heeft de accounts gebruikt voor online aankopen, aanmeldingen op goksites en oplichting van anderen.

De politie weet niet of alle 20.000 accounts zijn misbruikt, maar adviseert de betrokkenen in de mail voor de zekerheid hun wachtwoorden aan te passen.

De verdachte is een 35-jarige man uit Leeuwarden, die in juli werd aangehouden in Zwolle. Hij bouwde webshops voor bedrijven. Aan die sites voegde hij een speciaal programma toe, waarmee hij gebruikersnamen en wachtwoorden kon onderscheppen. Hij gebruikte die informatie niet alleen om aankopen te doen, maar ook om mails van anderen mee te lezen. Zo kon hij zich voordoen als een broer of zus en om geld vragen. Dat geld liet hij overmaken op anonieme creditcards.

De zaak kwam aan het rollen na de aangifte van een webwinkel in 2014. Iemand had spullen op naam van een ander besteld. Uit onderzoek bleek dat er meer van zulke aangiftes waren gedaan.

Het cybercrime-onderzoek is inmiddels nagenoeg afgerond.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen