Wereld MS Dag 2015

MS Werelddag 2015
MS Werelddag 2015
Foto: CC BY - SA / Wikipedia Commons/ MS Australia

Woensdag 27 mei is het Wereld MS Dag. Een dag waarop stilgestaan wordt bij de gevolgen van de chronische ziekte Multiple Sclerose (MS).

In Nederland hebben zo’n 17.000 mensen deze ziekte.

Multiple Sclerose
MS is een ziekte van het centrale zenuwstelsel die zo’n 17.000 mensen in Nederland hebben. Wereldwijd hebben 2,5 miljoen mensen MS. De ziekte kent vele gezichten. Geen twee mensen met MS hebben dezelfde klachten. De een kan rolstoelafhankelijk zijn, terwijl de ander nog een marathon loopt. Iemand met MS kan last hebben van zijn of haar ogen en blaas, terwijl de ander vermoeidheid en spasmen ervaart. De klachten zijn divers en ook het ziektebeloop is onvoorspelbaar. De meeste mensen met MS hebben een vorm die hier tussenin zit.

Feiten over MS

  • MS is een chronische ziekte en is niet te genezen en gaat niet vanzelf weg.
  • MS komt vaker bij vrouwen dan bij mannen voor.
  • MS openbaart zich meestal tussen het 20ste en 40ste levensjaar.
  • Maar kinderen kunnen ook MS krijgen.
  • In Nederland hebben zo’n 17.000 mensen MS. Ieder jaar komen daar 350 mensen bij.
  • MS betekent zeker niet automatisch (rolstoel)afhankelijkheid.
  • MS is een ziekte van het centrale zenuwstelsel.
  • MS komt vooral in westerse landen voor.
  • 100% van alle mensen met MS weet niet wat hen overkomt, meldt het nationaal msfonds.

Op Wereld MS dag zullen ambassadeur Wolter Kroes en voormalig Eurocommissaris Neelie Kroes, gezamenlijk de Amsterdamse beurs van Euronext openen. Zij doen dit om op Wereld MS Dag heel Nederland te laten weten dat er nog een absolute noodzaak is tot meer onderzoek naar de ziekte multiple sclerose (MS). Dit meldde Stichting MS Research maandag 25 mei.

Hiermee geven beiden de officiële aftrap van de Nederlandse editie van Wereld MS Dag 2015, die in meer dan 70 landen ter wereld wordt georganiseerd.

Stichting MS Research
De stichting bestaat 35 jaar en sinds de oprichting in 1980 is het structureel financieren van onderzoek het hoofddoel van de Stichting, naast het geven van voorlichting en het bevorderen van optimale MS-zorg. Het kost 50.000 euro per jaar om één wetenschapper een jaar lang onderzoek naar MS te laten doen en in de afgelopen 35 jaar heeft Stichting MS Research in totaal meer dan 50 miljoen euro toegekend aan ruim 300 onderzoeksprojecten.

Ook biedt MS Research programmasubsidies die vier jaar lang een structurele ondersteuning vormen voor MS-centra verbonden aan universitair medische centra. MS-centra die in Nederland momenteel subsidie ontvangen zijn: het VUmc MS Centrum in Amsterdam, ErasMS in Rotterdam en MS Centrum Noord-Nederland in Groningen. Uiteindelijk hoopt Stichting MS Research zichzelf op te kunnen opheffen, als over pakweg 20 à 25 jaar de puzzel van MS daadwerkelijk is opgelost.

Internationale samenwerking
Op internationaal niveau werkt Stichting MS Research samen met de MS International Federation. Binnen deze organisatie werken 44 landen samen. Belangrijke initiatieven zijn bijvoorbeeld de MS-Atlas (in samenwerking met de WHO) en de Alliance for Progressive MS. Op nationaal niveau werkt de Stichting nauw samen met de patiënten vereniging MS Vereniging Nederland.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen