‘Heldhaftige’ zangvogels redden elkaar

Foto: CC BY-SA 3.0/Wikipedia Commons/ Christian Hauzar

Het was al bekend dat sommige dieren, zoals dolfijnen en mieren, soortgenoten redden uit gevaarlijke situaties. Nederlandse onderzoekers hebben ontdekt dat dergelijk ‘heldhaftig gedrag’ ook bij wilde vogels voorkomt.

Martijn Hammers, onderzoeker van GELIFES, Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Lyanne Brouwer van de Australian National University en Nederlands Instituut voor Ecologie NIOO toonden dit aan bij de seychellenzanger.

Seychellenzanger

De seychellenzanger is een kleine zangvogel met een erg sociaal broedsysteem, waarbij niet alleen de ouders, maar ook broers en zussen en zelfs grootouders helpen met het opvoeden van jongen.

Door het gebrek aan natuurlijke vijanden op de Seychellen kunnen seychellenzangers erg oud worden, in vergelijking met de meeste andere kleine vogels. De oudst bekende vogel van deze soort is 19 jaar oud geworden. Het lange-termijnonderzoek aan deze vogelsoort heeft al veel nieuwe inzichten opgeleverd over de evolutie van sociaal gedrag.

Kleverige zaden

Martijn Hammers en Lyanne Brouwer ontdekten dat seychellenzangers hun familieleden redden door hen te helpen bij het verwijderen van de kleverige zaden van de pisoniaboom (ook wel de ‘vogelvangende boom’) op het eilandje Cousin in de Indische Oceaan. Dit doen ze door met hun snavel aan de zaden te plukken en te trekken, ondanks dat ze daarbij het risico lopen om zelf slachtoffer te worden.

Wanneer deze zaden in de vleugels van vogels blijven plakken, belemmeren zij het vliegen en kunnen de vogels minder goed voedsel zoeken. Vaak leidt dit tot de dood van de vogel.

Hun resultaten werden vorige week gepubliceerd in de online editie van het tijdschrift Behaviour, meldt de RUG. Het onderzoek werd gefinancierd door de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen