Gezondheidsklachten door aardbevingsschade

Foto: Jan Buurma

Groningers die meerdere aarbevingsschade door gaswinning hebben gehad, hebben vaker last van specifiek gezondheidsklachten met klachten van psychische en lichamelijke aard.

Groningers die vaker schade hebben gehad kampen ongeveer anderhalf keer vaker met slapeloosheid, prikkelbaarheid of irritatie dan bij Groningers zonder of slechts één keer schade. Ook zijn er meer klachten over geheugen- of concentratieproblemen en moeheid. Buik- of maagklachten, spier- of gewrichtsklachten, hoofdpijn en hartkloppingen komen ook vaker voor onder deze groep mensen.

Dit blijkt uit een uitgebreid onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) in opdracht van Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders.

Serieus nemen

Volgens de onderzoekers moeten de klachten van deze mensen serieus genomen worden en moet de zorg voor de mensen in dit gebied voorop staan.

Dit kan door deze mensen te ‘onzorgen tijdens de schadeafhandeling, de medische zorg toegankelijk maken, zowel financieel als in papieren procedures en ook risico’s op meer schade verkleinen en het gevoel van veiligheid vergroten’, volgens Professor Tom Postmes.

Er is een vergelijking gemaakt met mensen, die niet lijden onder de gaswinning en geen schade hebben. Bij die groep heeft de gaswinning in Groningen geen gevolgen voor de gezondheid.

Trots op Groningen

Uit het onderzoeksrapport blijkt verder dat Groningers tevreden zijn over de plek waar ze wonen. Ook natuur, saamhorigheid met de buurt en voorzieningen worden gewaardeerd.

‘Geen aardbevingen meer en de aardbevingsproblematiek serieus nemen is een vaak gegeven antwoord dat een rustiger gevoel zou geven en daarmee prettiger leefomgeving creëren’.

Groningers met meervoudige schade voelen zich beduidend minder veilig’, zo staat in het onderzoek met als titel ‘Gronings Perspectief’.

Onderzoeksleiders prof. Tom Postmes en Dr. Katherine Stroebe adviseren om de gezondheid en weerbaarheid van gedupeerde Groningers langs meerdere sporen te verbeteren en te versterken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen