Vóórvijfmei: activiteiten in het kader van 4 en 5 mei

Foto: Bevrijdingsfestival Groningen

Verschillende activiteiten vinden plaats rond 4 mei in de stad en provincie. Deze acitiviteiten staan allemaal in het teken van herinneren en herdenken.

Vóórvijfmei

4 en 5 Mei zijn nauw aan elkaar verbonden, want zonder 4 mei is er geen 5 mei. Het is niet mogelijk om op 5 mei de vrijheid te vieren zonder stil te staan bij de slachtoffers die zijn gevallen tijdens de Tweede Wereldoorlog én actuele gebeurtenissen in landen als Syrië en Oekraïne.

Activiteiten

Traditiegetrouw vinden er op 4 mei in Groningen diverse kransleggingen plaats bij monumenten en is er de traditionele stille tocht vanaf het Joods Monument bij de Hereweg en kranslegging bij de Martinikerk, georganiseerd door Stichting 4 mei Herdenking.

Daarnaast organiseren onder andere Theater De Steeg, De Noorderlingen, RHC Groninger Archieven, Vereniging 4 Mei-Projekt en Stichting Open Joodse Huizen speciale herinneringsprojecten.

Stichting Vier 5 Mei, het NNT, De Steeg en Club Guy & Roni, het Grand Theatre en Stichting Open Joodse Huizen hebben in 2014 hun krachten gebundeld onder de naam ‘vóórvijfmei.’

Een overzicht van de verschillende activiteiten die onder ‘vóórvijfmei’ vallen, allen in het teken van herdenken en herinneren zijn te vinden op www.voorvijfmei.nl.

Geen ‘4 mei in het Park’ dit jaar

In 2014 en 2015 organiseerde Stichting Vier 5 Mei naast het Bevrijdingsfestival Groningen voor het eerst ook een speciaal muzikaal en literair programma op 4 mei. Dit jaar is er geen programma in het Stadspark op 4 mei. Stichting Vier 5 Mei streeft ernaar om ‘4 Mei in het Park’ in 2017 wel weer te realiseren.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen