Lezing over markante ontwerpen in de geschiedenis van de stedenbouw

Fra Carnevale (1425-1484), 'De Ideale Stad'.
Fra Carnevale (1425-1484), 'De Ideale Stad'.
Foto: Bijzondere Locaties Groningen

Stedenbouwkundige Tjalling Visser geeft woensdag 29 maart een lezing over stedenbouw in de Remonstrantse kerk in Groningen Visser is stedenbouwkundige. Het betreft het eerste van twee delen: ‘Van Babylon tot Parijs’.

Tjalling Visser heeft Urban Design en Geschiedenis van Stedenbouw en Landschap gedoceerd aan de Academie van Bouwkunst in Groningen.

Spraakmakende ontwerpen

Al vele eeuwen worden met wisselende resultaten steden ontworpen. Net zoals bij beeldende kunst is er een selectie te maken van spraakmakende ontwerpen die in de geschiedenis van de stedenbouw een onbetwiste plaats hebben verworven.

Zoals bijvoorbeeld ‘Sforzinda’, de ideale stad ontworpen door de Italiaanse architect en beeldhouwer Filarete (1400 – 1469). Deze stad, die alleen ontworpen is, maar nooit daadwerkelijk is gebouwd, is vernoemd naar de familie Sforza, zijn opdrachtgever.

Dergelijke stedenbouwkundige ontwerpen bezitten een hoge dosis originaliteit, een eigen karakter, maar zijn vooral ook inspirerend geweest voor de ontwikkeling van de stad.

Hoewel termen als functie, beeld en duurzaamheid als parameters steeds terugkeren zijn de steden waarop de ontwerpen betrekking hebben allemaal verschillend. Dit heeft te maken met de ligging, de cultuur, de stedelijke ontwikkelingsgraad en de beschikbare middelen zoals financiën, techniek en menskracht.

Deel II

Deel II van de lezing over stedenbouw – ‘Van Parijs tot Utrecht’ – volgt in het najaar.

Kunst In Zicht

Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen.

De lezing is van 19.30 uur tot 21.30 uur.

Entree: € 12,50 Opgave via [email protected]

Locatie:

Remonstrantse kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen