Paardenkeuring op de Grote Markt, Peerdespul in het Stadspark

Foto: You Tube/ Beeldcitaat {Jan Eggens}

De Paardenkeuring in Groningen keert terug zaterdag 27 augustus op de Grote Markt. In 1919 schilderde Otto Eerelman het bekende schilderij De Paardenkeuring op de Grote Markt op de 28ste augustus.

Op de drafbaan in het Stadspark organiseert de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken op dezelfde dag ’t Peerdespul.

Midden in het historisch centrum van Groningen is de paardenkeuring uitgegroeid tot een unieke gebeurtenis. De traditionele paardenkeuring vindt ’s ochtends plaats op de Grote Markt. Eerst worden de tuigpaarden aan de hand voorgesteld aan een vakjury. Daarna wordt er onder leiding van Jaap Nienhuis een lekenjury uit het publiek samengesteld, die de beste voorbrenger van de tuigpaarden aanwijst.

’t Peerdespul

Op de drafbaan in het Stadspark is een afwisselend en aantrekkelijk concoursprogramma samengesteld. Bezoekers kunnen genieten van hackney-, tuigpaarden-, spring-, dressuur- en showrubrieken.

Het hoogtepunt is dit jaar het concours eenspannen tuigpaarden ereklasse om de Zilveren Martini en om het kampioenschap van Nederland. Dit jaar is er veel aandacht voor de dressuur.

De publieke belangstelling voor de dressuur is groot en er zijn veel noordelijke ruiters en amazones die uitkomen in de hogere klassen. De belangstelling om deel te nemen was zo groot dat de organisatie het aantal deelnemers ten opzichte van voorgaande jaren heeft verdubbeld.

Voor elk wat wils en als altijd gratis entree en hippisch vermaak van 8.15 tot 17.30 uur.

Over Volksvermaken

De Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken werd op 26 juni 1874 opgericht en ontving de titel Koninklijk bij haar 100-jarig bestaan. ‘Volksvermaken’ heeft als doel jaarlijks feestelijke evenementen voor de inwoners van Groningen te organiseren.

De vereniging bestaat voor 100% uit vrijwilligers; mensen die zich met veel plezier inzetten voor de bewoners van Stad en Ommeland.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen