Noorderzon zoekt verhalen over het CiBoGa-terrein

CiBoGa 1924
CiBoGa 1924
Foto: H. ten Brink

Voor een voorstelling over het CiBoGa-terrein in de stad Groningen zoekt Noorderzon Performing Arts Festival Groningen samen met De Verhalen van Groningen en de Groninger Archieven naar verhalen over dit gebied.

De makers van de voorstelling, theatermaker Sijas de Groot en kunstenaarscollectief WERC, blikken terug op de geschiedenis van het CiBoGa van 1850 tot nu door met (oud)bewoners, geschiedkundigen en het terrein zelf in dialoog te gaan. Zo slaat de voorstelling een persoonlijke noot aan door de geschiedenis door de ogen van mensen te vertellen.

Het festival is hiervoor op zoek naar ervaringen, beeldmateriaal of verhalen die te maken hebben met het CiBoGa-terrein. Iedereen die bijvoorbeeld meer kan vertellen over de spookverhalen in het oude laboratorium, die vroeger als kind nog bij de kolentram heeft gespeeld, of iets heel anders kwijt wil, wordt van harte uitgenodigd zijn of haar verhaal te delen.

Over de voorstelling: ‘Circus, Boden en Gas’

WERC en Sijas de Groot vertellen in Circus, Boden en Gas (werktitel) het verhaal van de stad Groningen door in te zoomen op het voormalig CiBoGa-terrein vanaf 1850.

Het CiBoGa-terrein, wat zich bevindt aan de noordoostelijke rand van het centrum, staat al jaren voor de industriƫle en technische vooruitgang van de stad. Deze onderging een grote verandering toen de stad Groningen zich ontdeed van zijn stadsmuren en naar buiten kon uitbreiden.

Voorbeelden zijn de gasfabriek, die jarenlang midden in de stad heeft gestaan, het bode en circusterrein en de verandering naar het Ebbingekwartier: De omgeving is in constante verandering (geweest) en aan de hand van de voorstelling wordt deze verandering letterlijk in kaart gebracht en zichtbaar gemaakt.

Aanmelden

Iedereen die op of rondom het terrein heeft gewoond of gewerkt, of iets anders wil vertellen of laten zien over het terrein kan zich melden. Insturen van een verhaal, (beeld-)materiaal of iets anders wat met het CiBoGa-terrein te maken heeft, kan tot en met maandag 30 juni via een formulier op noorderzon.nl.

Alle inzendingen worden nauwkeurig bekeken en kunnen geselecteerd worden voor de voorstelling.

Over Noorderzon

Van donderdag 18 tot en met zondag 28 augustus 2016 vindt de 26e editie van Noorderzon Performing Arts Festival Groningen plaats.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen